Riggutbildning med JRSK

Ikväll har besättningen varit på första JRSK-aktiviteten, en kurs i riggkunskap. JRSK anordnar lite olika kurser och träffar och vi gick med i klubben i höstas. Just den här kursen hade nog Robban och Petter kunnat hålla i själva men för mig som sitter och nickar och tar en till sipp från bärsen när båtgrannen frågar om vi har vaxat röstjärnen passar den perfekt.

Kursen (beskrivning) är uppdelad på tre tillfällen och hålls av Magnus Larsson på Yacht Sport. Magnus, som har erfarenhet från långsegling och har arbetat på Seldéns, driver Yacht Sports och jobbar med allt möjligt som har med riggen att göra. Det var ett trevligt gäng som deltog med många sjömil innanför västen så jag höll tillbaka på seglingssnacket :-)

Så till själva innehållet. Första tillfället handlade om hur man dimensionerar en rigg och lite olika aspekter av hållbarhet och felaktigheter som kan uppstå. Just dimensionering och modifieringar av riggen var intressant men inte så direkt användbart. Det gav dock en bra grund för vilka principer som gäller. Kvällens sanning var att ”ingenting håller, det är bara en fråga om när det går av”.

Det jag plockade med mig från första tillfället var nog detta:

 • Det som oftast går sönder först är aktre undervanten.
 • Rostfria beslag och annat som man monterar på masten fräter och kan förstöra maströret. Lackning med primer eller någon form av skyddsplast behövs. Funderar lite på hur det ser ut med mastfoten som sitter på vår Forgus… Något att kontrollera i vår.
 • Sprickor som bildas i masten kan stoppas genom att man borrar ett hål i slutet på den.
 • Saker att leta efter för att kontrollera riggens skick:
  • Sprickor
  • Deformationer
  • Felaktig rörlighet/glapp
  • Korrosion
  • Åldring
  • Linjering

Avslutningen var intressant när JRSKarna fick berätta vilka vanliga problem och haverier man haft under sina seglingar. Jag funderade länge på om jag skulle ta upp den där gången då pungen nuddade kissvattnet när jag satt på dass i kraftig krängning ute på Nordsjön men kopplingen till riggen var lite långsökt. Här är i alla fall ett par saker som kom upp:

 • Skotlinor skaver av. Åtgärder finns med linhöljen mm men det verkar som att regelbunden inspektion är det viktigaste.
 • Brott på vant som till 99,9% uppkommer där vajern är fastpressad i fästet. Man bör kolla att alla kardeler är hela genom att böja vajern vid infästningen (givetvis när man mastat av) eftersom man kan ha brott som inte syns så lätt.
 • Kickstagshaveri är vanligt då man seglar långt på slör eller läns. Som jag förstod det får man svängningar som gör att det blir utmattning i kickern.
 • Skurna trissor.
 • Elkopplingar som går in i masten är dåligt gjorda och går ofta sönder.
 • Travare går sönder och ger en massa följdfel som kan göra att skenan i masten havererar. Man bör bli misstänksam om det går trögt att hissa seglet då detta kan vara en indikation på ett sånt fel.
 • Rullsystemshaveri.

Nästa del är om en vecka och då skall vi gå in mer på hur man justerar sin rigg på bästa sätt. Tror att jag får plugga in ett par riggtermer så att jag kan ordbajsa lite om det är någon som försöker prata segling med mig nästa gång.

/Kocken

Första inlägget på nya sidan: båtmässan mm

Då var vi igång med hemsidan och bloggandet. Just nu så skriver vi ju för kråkorna men så småningom kanske det kommer förbi någon som läser det vi skriver. Jag tänkte orda lite om båtmässan som var i stan förra veckan där vi hann med två besök. Det blev en del inköp och lite gluttande på nya båtar. Det kändes rätt gott när vi kom ut till Forgusen och fick känslan av en rejäl och robust båt när man hade

dom nyare båtarna färskt i minnet.

Det vi hann med på mässan i alla fall var att köpa ett fiskespö till båten samt känna in Spot och EPIRB systemen. Vi fick en rätt bra genomgång av en tjej från Kajaktiv om Spot-en. Hon verkade väldigt nöjd efter att ha paddlat runt en hel del med den. Tyvärr fick vi inte träffa James som tydligen var något av en expert på prylen så det blev inget inköp. Men vi kommer nog att beställa en ganska snart. EPIRB får vi återkomma till en annan gång.

Det var hyfsade priser på utrustning och jag slog själv till på ett par seglarbrallor från HH. 1500 spänn kändes som ett överkomligt pris då dom skulle kosta 1000 extra i butik. Sen spanade jag in lite flytvästar men gjorde inget köp där. Jag hade tänkte mig en uppblåsbar variant som är klassad för offshore, 275N tror jag vissa benämner dom. Men eftersom det inte verkar vara något dom säljer till gemene bryggseglare så får man lägga en beställning för att köpa en sådan. Jag tänkte mig läsa på lite om vad man verkligen behöver innan jag slår till.

Ett lite roligt inslag var att med en folköl innanför västen så vågade vi fråga om vi fick blåsa upp en väst för att se hur det ser ut. Inga problem tyckte Baltic-killen och här är resultatet:

That’s it, let the blogging begin :-)