Sassy är klar för sjösättning

Så är Sassy Lady grundmålad och polerad inför sjösättningen på torsdag. Eftersom Petter har varit sjukskriven och resterande besättning haft fullt upp med annat har vi hamnat efter i schemat. Tånguddens båtuppläggning ringde i veckan och sa att det var dags på torsdag den 28e April och då hade vi inga alternativ.

Påskhelgen kom lägligt nog med fint väder och en tillfrisknande Petter så vi har kunnat lägga två dagar hos Sassy. Det som var tvunget att göras var bottenmålning, vaxning och en del iordningställande i kabyssen. Så vi körde igång i fredags morse och nu är vi i stort sett färdiga. Eftersom det var första gången jag på riktigt var med inför sjösättning så tänkte jag plita ner mina lärdomar.

Först och främst måste man ju inhandla lite material. Förutom ett lock öl så är bottenfärg ett måste och tydligen skall Hempel vara ett bra märke. Iväg till tillbehörsaffären och då visade det sig att man helst ska veta vilken färg båten är målad med sen tidigare. Efter lite frågande och hjälp från personalen så blev det en burk svart Mille Xtra som är en kopparbaserad självpolerande färg för västkusten. Utöver färgen så behöver man

  • Skrapa för att ta bort gamla färglager som sitter löst
  • Maskeringstejp till vattenlinjen
  • Roller, pensel och tråg

    för själva målningen

  • Thinner eftersom färgen blir rätt tjock efter ett tag och blir svårjobbad

Själva målningen som sådan var ett smutsigt jobb. Eftersom det var så fint väder tänkte jag passa på att bränna på den kontorsbleka överkroppen vilket resulterade i ett svartprickigt mönster på huden som inte går att tvätta bort. Sandpapper eller lacknafta är enda sättet och nästa gång lär jag nog offra en tröja och ett par handskar. Själva bottenskrapningen fick mig att likna en viss rysk gruvarbetare:

 

 

 

 

 

 

 

Poleringen var lite trevligare och eftersom vi gjorde ett bra grundjobb i höstas med tvättning och rubbing med Autosol så gick det enkelt. Det var bara att tvätta bort smutsen som blivit under vintern och lägga på ett lager vax. Kommer inte ihåg vad det var för vax vi använde men det var nån dyrare sort som var lätt att applicera och polera.

Det som återstår för sjösättning är att plocka iordning grejer nere i kabyssen inför själva doppet och det tänker jag göra nu…

/Stefan