Midsommar och dags att arbeta igen

Så är första midsommaren med Sassy Lady avklarad och det är dags att höja blicken inför sommarens semester. Vi tog med oss Danne och Kristina i helgen och åkte upp till Marstrand. Midsommarafton och midsommardagen i gästhamnen med lite trevliga sillmåltider och krogbesök. Marstrand var rätt lugnt på själva aftonen men på midsommardagen var det riktigt röj.

Nu ligger vi vid några klippor vid Stora Lyngholmen och har grillat lite gott. En liten inspektion och reparation av maskin markerar slutet på en semesterlik helg och starten på förberedelserna inför sommarens äventyr. Att-göra-listan är skriven och nu är det bara att prioritera. Vi behöver inte vara färdiga med allt på listan innan vi sticker i sommar så vissa grejer får vänta till i vinter. Givetvis får man räkna med att det tillkommer grejer men det känns riktigt skönt att när listan är utförd är vi redo för vårt långa äventyr.

Måsten:

Täta fönster och luckor
Installera vindroder
Tillverka och installera targabåge
Genomgång av kylsystem
Kantlist på pentryskivan
Höja kardanupphängningen av pentryt
Extra brandsläckare
Fästa högtalarkablarna i salongen
Installera solceller
Installera vindgenerator
Installera ett startbatteri
Säkra dieseldunkar i stuvfacket
Översyn och uppsäkring av motorel

Vore fint att hinna med:

Byta kablage till batteriövervakare
Installera färskvattentankgivare
Installera hållare till fiskespö
Installera stormlucka
Fixa gångjärn och stoppknopp till bordklaff i salongen
Montera förvaringsnät i stuvfack och hyllor
Byta förbrukarbatterier
Bygga ställ till glas och porslin i pentryt
Fixa skydd för skotlina på mantåget

Om vi hinner:

Installera kompassljus
Skräddarsy bäddmadrasser
Dela in förpiksstuv i fack
Byta generator
Extra länspump med nivåvakt
Sy gardiner
Borra upp basen i innehögtalarna
Installera fotpumpar för färskvatten
Installera extra färskvattentank
Installera ankarkättingsförvaring under förpiken

Inköp:

Förvaringslådor med stängbara lock
Fiskeutrustning
Laddare till iPad
Vattensäkert fodral till iPad
Räddningsflotte
EPIRB
Reservdelar (shackel mm till rigg)
Två kulfendrar
Flytvästar till besättningens två välhängda herrar

Eventuella inköp:

Fläktar

Som vanligt har det varit skoj att ha besök ombord och vi tackar Kristina och Daniel för deras glada humör. Det har varit en riktigt trevlig atmosfär i kabyssen trots det höga sillintaget. Jag har inga bilder att lägga upp utan det gör förhoppningsvis kulturfotografen Petter men väl en liten film om hur man går på lina:

Hasta luego!

Grabbsegling till Skagen

Så har Sassy Lady bjudit på första resan utomlands. Det var ju långledigt eftersom vi skulle fira en gammal snickarson som lärt sig flyga och att kungen börjat gå på porrklubb. Tack för det sa vi och bokade in 5 dagars segling med första resmål Skagen.

Med oss på resan hade vi Daniel och Andreas, två erfarna sjöbusar. Vi var lite spända på hur utrymmet i båten skulle funka med fem män ombord. De fick husera i salongen eftersom vi använder akterkojerna och förpiken själva och det funkade fint. Även under seglingen går det att vara fem i sittbrunnen men fler än så blir nog för mycket för en Forgus 31:a.

Vi kastade loss från Sjöhed direkt efter jobbet på onsdag med sikte på Skagen. Det blåste relativt stadiga 8m/s som tyvärr kom nästan rakt i näsan vilket gjorde att vi fick kryssa oss till Skagen. När vi angjorde som utanpåliggande 7:e båt i Skagen kunde vi stoltsera med fina 85 sjömil på 16 timmar. Det borde vara någon form av bottenrekord.

Vi kom nog fram i grevens tid eftersom det var smockfullt i gästhamnen och vi fick verkligen pressa oss in. Det var obeskrivligt gott att duka fram en sillunch i sittbrunnen med en gassande solen i nacken. Men nattseglingen tog ut sin rätt och tuppluren slutade med att vi sov ända fram till kl sju på kvällen. Trots det orkade vi masa oss ut och känna lite på utelivet i Skagen.

Dagen efter var helt underbar med strålande sol och Kicki Danielsson-festis med rosé. Vi flanerade runt och kikade på båtar och gassade i solen hela dagen. Avslutningen på Buddy Holly bjöd som sig bör på mer än giftasmogna damer i leopardtajts på Buddy Holly.

På lördag fick vi nog av Skagen och satte kurs mot Läsö. Även denna gång blåste det rakt i vitögat och vi seglade bara en kort stund på slutet. Det var rätt fullt även här och när vi la till som 8:e båt satte pensionärerna innerst Madeiran i halsen. Tydligen klarade deras med Överskottsbolaget-knapar inte av ytterligare en båt. Det är förunderligt att det är båten med 5 ”pojkar” (tydligen så är man pojk på sjön tills man fått sina första gråa hår) som skall fixa en lina i land trots att det är den minsta båten i raden och ingen annan gjort det innan.

Vi hade inte med oss någon dinge och att simma ut med 10kg ankare plus 10m kätting i munnen hade inte ens Ian Thorpe klarat av. Som tur var visade det sig att det var ett jättetrevligt par som hade båten precis innanför oss och mannen ombord ställde upp med både gummibåt och roddkraft. Ordningen var återställd och när vi fått i Daniel lite lugnande hade vi en skön kväll på Läsö. Nästa gång vi åker ut så får vi nog ta med oss lite fler tjejer ombord för att sänka guarden på surgubbarna.

Kvällens hjälteinsats stod Petter för när han hjälpte båtgrannen att fixa generatorn på deras Yanmar. Det var verkligen ett trevligt par att ha bredvid sig och man kunde hoppas att alla var så öppna och trevliga. Vi vinkade av varandra gott på väg från Läsö dagen efter med seglen hissade.

Vi avslutade seglingen med att ligga på svaj i Utkäften på söndag kväll och sedan gå upp till Marstrand för att visa gamla Sassy. Maxin är ju till salu och medans Petter och Robban fixade det sista inför spekulanternas ankomst städade och fixade vi lite med nya Sassy. Jag passade på att installera en ny tankmätare vilket skulle visa sig generera ytterligare äventyr.

Och det var ingen trevlig erfarenhet vi skaffade på grund av detta byte men förhoppningsvis en nyttig sådan. Efter vi gett oss hemåt för motor började det helt plötsligt ryka från ruffen. Petter och Robban kastade sig ner för att ta reda på vad som hänt medan jag och Daniel fimpade motorn och satte segel (Andreas hade tagit bussen hem för att fira förlovning). Det visade sig att det var en kabel som börjat brinna men som tur var hade det inte hunnit ta fyr och vi kunde ta oss vidare utan nån större fadäs.

Det som hade hänt var att två kablar som låg löst på tanken hade skapat kortslutning och så småningom fattat eld. När jag installerade den nya givaren så fanns inte tillgång till några kabelskor så jag lät dom hänga lösa ovanför tanken tills vidare. Så hade vi ju haft det i flera veckor i väntan på den nya givaren och jag hade inte en tanke på att det kunde skapa problem.

Skillnaden mot tidigare var att vi testade mätaren genom att slå på en brytare på motorpanelen och denna lät vi sedan vara på. Tydligen så är den konstruerad på ett annorlunda sätt mot andra mätare och ström rusade då på obehindrat. Det var otroligt skönt att det gick bra och jag hörde pappas ord eka i huvudet (som jag hört så många gånger tidigare) ”nu har du lärt dig något nytt Stefan”. Vi ska nog ta oss en titt på motor-elen och se till att säkra upp den så att något liknande inte kan hända igen.

Avslutningsvis får jag säga att det var två utmärkta gastar att ha med och om någon är sugen att hyra in dom får ni höra av er. Skulle kunna tänka mig att särskilt Daniel skulle uppskatta om någon båt med 3-4 tjejer kunde höra av sig för påmönstring. Vi i ordinarie besättning är ju inte så intresserade av sånt vi inte… ;-)

Här finns lite goa bilder från resan: