Bland jungfrustjärtar i Mandal…

Sjömän och fruntimmer!

Första etappen avklarad. I morse angjorde vi Norges sydkust och ligger nu förtöjda i Mandal. Resan från Göteborg har varit trivsam, med fulla segel har vårt vindroder styrt mestadels av tiden. Vindgeneratorn har försett oss med den el vi behövt för att trygga vårt okristliga leverne.

”Gentlemen seglar aldrig mot vinden” som den gamla hederliga devisen lyder. I sedvanlig ordning är detta just vad vi gjort, vinden har mestadels varit västlig och rätt i näsan på stackars Sassy. Det blev en del zigg-zagg för att nå Mandal, 160 sjömil och 42 timmar från vår hemmahamn vid Göteborg.

Vi kommer inte sanna här i Mandal längre än nödvändigt, vi är ivriga att komma ut till delfinerna på Nordsjön, förmodligen

lägger vi loss under morgondagen. Enligt senaste väderprognosen (laddad som GRIB fil) ser det ut som att vindriktningen tillåter oss att sätta kurs på Shetland. Prognoserna ändrar sig dock snabbt och vi är beredda att istället sätta kurs mot antingen Orkney eller södra Skottland om vinden visar upp en annorlunda riktning. Som sagt, gentlemen seglar inte mot vinden.

Innan vi lämnar Mandal behöver vi kolla över vårt roder, det har börjat knäppa och knaka i rorkultens infästning. Vi byter även olja i motorn en andra gång eftersom vatten ser ut att leta sig in och göra oljan grå. Skepp o hoj! Vi hörs…