Bland vita vader och bidèer

Sjömän o fruntimmer!

Vi har nu lämnat baugetter och fisluktande ostar bakom oss och anlänt till de vita vadernas förlovade land, som traditionen bjuder har hamntoaletterna dubbla kranar i handfaten, en för varmvatten och en för kallvatten, oerhört praktiskt för en sketen sjöman som avser att vaska underredet. Jodå, vi har nått de brittiska Channel islands och ligger förtöjda i en oerhört charmig gästhamn på Guernsey. Här är väldigt vackert och vi lär stanna ett par dagar tills den rådande västliga vinden vrider och ger oss möjlighet att gå vidare mot antingen Falmouth eller Brest som sista stopp innan Biscaya.

Robban har lyckats hälla i hälften av våra bestick i sjön när han på ett enastående praktiskt sätt skulle diska ”on the rocks” med en spann för att spara färskvatten. Så nu planerar vi en själavandring bland standens mer flärdfulla restauranger för att hyrköpa ihop till nytt matsilver.

Uppkopplingen är tämligen slö så tyvärr får vi göra alla fluktande fruntimmer besvikna, inga bilder denna gång moohahaha!

Trevlig kväll!

En baguett kommer sällan ensam

Efter en underbar seglats från Fecamp ligger vi i hamn i Cherbourg. Vindar på 5-8 m/s akter om tvärs bjöd på glassig genakersegling i 2 knops medström men också en försmak på att ligga på rull med genua och plan stor. Det sägs ju att Atlanten är liknande så det är väl bara att vänja sig.

Byarna vi har besökt i Frankrike så här långt har varit mysiga allihop. Boulogne-sur-Mer var en ganska standard-fransk by med en borg på en kulle i mitten av stan och en rätt så tråkig huvudgata med mycket korsande traffik. Förutom den mysiga byn i borgen så var det inte så mycket att komma ihåg, Robban kanske mins sina första sniglar och jag kommer inte att beställa in räkor i Frankrike igen. Dom serveras med en massa sås varför det är mer eller mindre omöjligt att skala dom för hand så man får käka dom hela eller pilla ut småbitar med gaffeln. “Charmigt Franskt” helt enkelt.

Eftersom vi inte kände så starkt gick vi vidare mot Le Treport redan dagen efter. Med strömen halvt med och halvt emot oss så kom vi fram i högvattnet på eftermiddagen och fick slussa oss in i gästhamnen. Det här var lite mera turistort såg man direkt eftersom gatorna var fulla av franska pensionärer. Gie tyckte dock det va mysigt att gå runt och känna sig som nordiskt lammkött bland de franska vithåriga mademoisellerna. Här blev det första kvällen på stranden med gott bröd, ost, körv och salta sillar (oliver skulle det tydligen vara).

Det blev även en arbetsdag som kändes lite skönare än regninga Ijmuiden-arbete. Inga fel att knalla runt med en frukt i

handen och skruva i nåt när det är 25 grader varmt. Efter det gick vi vidare till Fecamp på en liknande dagsseglats (typ 40 distans i 3-5m/s) som nog är favoriten i Frankrike hittils. Det var lika fint här som i Le Treport men det fanns mer att se än bara en hamngata. Så igår hade vi en heldag med kulturvandring i jakt på en klippa med ett hål i, synd bara att vi inte hittade den. Tokmysigt var det i alla fall och vi fick även en äventyrsvandring med vadning på vägen tillbaka från Yport till Fecamp. Ett tips för vandrare är att ta bergsvägen i högvatten och strandvägen i lågvatten, vi gjorde tvärtom :-)

Efter typ en vecka i Frankrike så börjar rutinerna att sätta sig på båten. Gie håller serenad på nätterna, ibland akompanjerad av Robbans gnissel, men kompenserar detta med nybakt bröd på morgonen. Det är otroligt hur man kan lägga sig på kudden klockan 23 och somna innan den första fisen hunnit leta sig ut under täcket och sedan kliva upp klockan 05.00 klarvaken i jakt på ett mysigt bageri. På samma sätt som Petter verkar Gie hitta dagens-dubbel-erbjudande på bagerierna eftersom han alltid har med sig ett par pain-de-chocolat tillsammans med baguetterna. Mysigt är det i alla fall och det är väl en försmak på hur Petter kommer att bli om ett par år till.

Imorgon ska vi satsa på ännu mer kultur eftersom vi är i närheten av där man gjorde landstigningarna under WW2. Det blir nog att hyra en bil och åka runt och leta bruna kringlor hela dagen. Sen så verkar vädret vara sånt att vi får sticka härifrån tidigt på lördag morgon för att ta oss från Cherbourg till nästa stop som är Gernsey.

Hasta luego