Elbudget för Västindien

Som planerna ser ut nu kommer vi att ha solceller på minst 100W och en batteribank på 320Ah. Från början hade vi tänkt ha en vindgenerator också men erfarenhetern från testet i somras är att det inte är värt jobbet. Dom kräver rejäl vind med hög kvalitet vilket man nog helst behöver en mesanmast för att uppnå. Jag såg aldrig att den laddade kontinuerligt under segling, troligen eftersom den flaxade som en full mås i turbulensen från seglen, och i hamn blåste det sällan så mycket. Den gav väl upp till 10A när den pinnade på i 10m/s men snittladdningen blev väldigt dålig. Ligger man ankrad i en blåsig vik är det säkert annorlunda men så har vi ju inte tänkt oss vår minipension.

Frågan är då om vi klarar oss på dessa 100W och om batteribanken ger oss den buffert vi behöver för molniga dagar? Eftersom Saida inte längre kan hjälpa till så gjorde vi en elbudget med lite olika scenarion inför vår resa till Västindien (som synes räknar vi med varmt väder):

 I Excel-format: Strömbehov Västindien

Så med detta facit på en hand verkar det ju inte helt orimligt. Det är avgörande om vi använder kylen eller inte och genom att vara sparsam skulle vi kunna klara oss på det vi har. Batterierna klarar nog av 3-10 dygn om vi räknar med att kunna ladda ur ca 200Ah ur dom. Normalt sett så ska man inte ladda ur dom så mycket men våra batterier ska ju tåla lite mer. Det hade ju varit skönt att kunna ligga för ankare med kylen påslagen så att man kan njuta av kall chilli con carne till middag ;-) så solceller på 150W hade nog inte varit fel. Lägg till några W så håller sig bärsen kall också…

Hasta luego

Comments are closed.