Mot Portugal!

Nu har Sassy tröttnat på att ligga still vid spansk kaj och om vi inte kastar loss snart riskerar vi att bli dragandes på en skäggig dam då Sassy helt sonika väljer att odla sjögräs längs hela vattenlinjen i ren protest. Även vi brådmogna besättningsmän känner att vi gjort vårt här i La Coruna. Så imorgon går vi vidare söderut mot Portugal.

Det har varit underbart med ett lite längre stopp här i Spanien. Vi har spisat av stadens puls och kännt in den kultur som här bjuds så till den milda grad att våra dygnsrytmer numera blivit totalt missanpassade för den svenska arbetsmarknaden. Till och med Robban kan alltjämt ligga och dra sig i sin unkna koj fram till kl 15 innan han med viss möda masar sig upp. Den gamle snickaren har helt tappat takten, vad ska Byggnads säga? Men så är vi ju faktiskt på semester och La Coruna är en stad som verkligen lever på natten. Som besökare vill man ju inte vara oförskämd. Vi har träffat många trevliga pajsare från olika hörn och njutit gott av deras sällskap. Vissa kommer vi kanske träffa igen i andra hamnar medans vissa inte är av den typen som bör sätta sina fötter i en båt.

Förutom visst nattsudd och rummel har vi passat på att se stadens omgivningar, sola och bada, äta god spansk mat, fixa lite småjobb på båten och besöka offentliga toaletter. Det sist nämnda är snarare ett resultat av tvivelaktig mathygien och viss överkänslighet i undertecknads matsmältningsorgan. En positiv bieffekt av lite hederlig turistdiarré är emellertid att denna åkomma kan få den mest skeptiska av flanörer att uppleva en anselig mängd av en stads arkitektur. Dessutom skaffar sig den drabbade ofta god orienteringsförmåga i den lokala omgivningen. Ju längre söderut vi kommer desto sämre smakar kranvattnet, även detta skulle kunna utgöra en avgörande parameter i ovan omskrivna ämne. Här i Spanien smakar det campingtoalett av det vatten vi fyllt båten med från kranen på bryggan. Det hjälper inte ens att späda ut skiten med limejuice eller Bob svartvinbärssaft, ett knep som annars redan de gamla grekerna använde sig av för att hålla baggen stången. Det bästa är helt enkelt att hålla för näsan då man dricker, då dämpas den värsta bismaken.

Vindarna har varit mellan syd och sydväst ända sedan vi kom hit för 1,5 vecka sedan och eftersom vi svurit ed på att inte segla mot vinden i onödan har vi hållt ögonen öppna efter en lucka i prognosen. Imorgon måndag förväntas så äntligen vinden vända och bli nordlig under 3-4 dagar. Detta ger oss förhoppningsvis en fin seglats söderut och vi står på så länge vindarna bär. Enda nackdelen med att segla med vinden är att eventuella utsläpp, framförallt från Stefan, har otrevligt lång fördröjning innan dess odör lämnar sittbrunnen och då riskerar blåsa vidare ned i kabyssen. Vi har ingen bestämd destination men det finns ett antal intressanta stränder längs Portugals kust som vi gärna skulle vilja besöka. De lär vara särdeles bra för kite-surfing och Robban och Stefan är ivriga att få damma av sina nyinköpta kite-utrustningar. Min hängmatta hänger bra vart som helst.

Avslutningsvis vill jag tacka alla er som skickat oss hälsningar och glada tillrop på vår satellittelefon. Kanonkul! Fortsätt gärna med detta då andan faller er på. Vi är visserligen för snåla för att svara men blir alltjämt lika glada då ett nytt meddelande rullar in. Vi kommer nu åter vara utan mobiltäckning ett tag och startar då vår satellittelefon emellanåt för att uppdatera väder och skeppslogg på sidan. Vi kommer nämligen hålla ut väl från kusten då vi tuffar på söderut, dels för att sjön är behagligare på djupare vatten men främst för att undvika att fastna i outmärkta fiskeredskap (vi har blivit varnade av andra som fastnat med nät i propellern nära portugals kust).

Simma lugnt, sov tungt och tumla runt!

One thought on “Mot Portugal!

  1. Vill se bilder på sardinen (åtminstone på fenan) som drog av linan!!!
    Det fungerar inte med sytråd i havet.