Kategorin dumma tjuvar och dumma straff

Vistelsen på St Kitts blir längre än tänkt pga två korkade små tjuvar. Igår var vi inne på stan för en typisk långseglarsöndag, kinamat och internet. När vi så kom tillbaka till båten och hoppade upp i sittbrunnen såg vi att någon varit där och hälsat på. I dunklet såg vi att våra vänner på Verbena kommit och ankrat bredvid oss och vi trodde såklart att det var Raymond som skojat lite med oss, haha.

Men så kom en amerikan med sin dinge över till oss och berättade att det varit tjuvar ombord. Han och några från dom andra båtarna hade sett två killar simma ut till vår båt och hoppat upp i sittbrunnen. Sen hade dom lastat ur en väska och börjat simma därifrån. Han hade då kört efter dom med dingen och tagit tillbaka väskan medan några andra hade larmat polisen som senare stod och väntade på stranden. Att simma med en väska utan att den blir blöt är nästan omöjligt så summan av det hela var en trasig iPad och två små tjuvar i fängelse. Polisen ville statuera ett exempel så redan i morse skulle jag infinna mig för att vara med på rättegångsförhör.

Det visade sig vara två unga killar varav den ena var tidigare straffad och den andra förstagångsförbrytare som var omyndig eftersom hans mamma var där. Båda erkände brottet och domaren läste lusen av dom båda och försökte dra så många växlar av detta som möjligt. De skulle förstå hur mycket dom skadar St Kitts rykte och i förlängningen turistnäringen och ekonomin. Den unga killens mamma fick tre timmar på sig att skaka fram pengar som ersättning för iPaden.

Tillbaka i domstolen fick jag först pengarna och sen en chock. För efter den något annorlunda kontantöverföringen så skulle de två få sina straff. Den kvinnliga domaren utdömde tre månaders straffarbete till den äldre 27-åringen och ynglingen (17 år) fick sju ”strokes”. Jag anade vad det betyder men och när jag frågade polisdetektiven efteråt så beskrev han att killen skulle först åka på läkarundersökning så att han var frisk för att utstå sitt straff. Sen hålls han fast hårt mot ett bord av rejäla polisbiffar (en tar armarna och den andra tar benen så att han inte kan röra sig) och blir rappad med en fet oxpiska sju gånger!!!

Det låter som ett skämt men inte då. Det var första gången på två år som nån fått piskrapp som straff här på St Kitts. Och då skulle vi veta att detta var den domare som hyser störst sympati för brottslingarna och dömer generellt ut lägre straff än de andra. Att det ens finns länder som fortfarande gör så här trodde jag aldrig. I mina ögon gick han från en simpel tjuv till en stackars kille som kommer att få det ännu svårare när ryktet sprider sig på ön.

Ilskan över att ha blivit bestulen och bekymret med att ersätta paddan (som tur är har jag backup på allt) byttes direkt till sympati. När man ser den stackars mamman i rätten som dels blir av med en summa pengar men framförallt får stå och skämmas över sin son och sen ska få ta hand om honom efter han har blivit piskad tycker jag så otroligt mycket synd om henne. Jag har ingen aning hur hennes sociala situation ser ut men förmodligen har hon inte det så lätt. Att då stå där och ta emot pengar och se skammen i hennes ögon framkallar inte någon ilska längre och jag kommer aldrig att glömma det. Jag tror inte att det är vanligt med sånna här småbrott mot seglare på St Kitts och vi har verkligen inte känt oss utsatta när vi varit här. Sånt här händer överallt i världen och det är väl bra gjort av polis och rättssystemet här att hantera det så snabbt. Att sen straffskalan är som hämtad från medeltiden borde vara ett fall för Amnesty International eller nåt liknande.

I kväll smälter vi det här och seglar vidare i morgon mot BVI med en iPad mindre och ett tråkigt äventyr rikare.

Hasta luego

13 thoughts on “Kategorin dumma tjuvar och dumma straff