Övervakningssystem för vindgenerator och solceller

Efter att ha provat grejerna förra helgen så har jag suttit i veckan och funderat på hur man skulle kunna konstruera ett övervakningssystem. Man skulle ju kunna koppla in grejerna som dom är bara och ha lite manuella brytare men det är ju tråkit. Så tanken är att sätta ihop lite elektronik som kan sköta det mesta av övervakningen automatiskt.

Det som skall göras är följande:

 • Manuell broms till vindgeneratorn.
  Kallas även dynamisk broms. Det här är en ren säkerhetsgrej för att man skall kunna stoppa snurran om det är extremt höga vindar eller om man helt enkelt inte vill ladda batterierna. Överladdning kan ju koka dom stackars batterierna vilket gör att dom inte kan leverera så mycket ström längre och dessutom göra att man får en valborgsbåt full med knallgas. Obra, helt enkelt.
 • Automatisk broms till vindgeneratorn.
  Då skulle man våga lämna båten med vindgeneratorn inkopplad så att man kan underhållsladda batterierna.
 • Strömövervakning av solpaneler och vindgenerator.
  Dels vill man nog ha en liten display som visar statusen just nu och dessutom vore det najs med loggning så att man kan se över tid hur mycket nytta man har av prylarna.

Jaha, hur fixar man det här då? Jo, idén är att använda ett trevägsrelä till den dynamiska bromsen och övervaka strömshuntar med en liten minidator vid namn Arduino. Bromsen kan triggas manuellt med en switch i panelen eller via en schmittrigger som har en hysteres på typ 14-17V. Arduinon skall mäta spänningsfallet över motstånden och konvertera detta till ström och sedan visa det på något sätt. Dessutom så behövs det nån form av förstärkning eftersom spänningsfallet blir så litet, troligtvis en sån här.

Summa summarum så skulle det sluta med något sånt här (insåg precis att jag placerat den manuella switchen fel, men det ändrar jag till nästa version):

Elschema version 2

2 thoughts on “Övervakningssystem för vindgenerator och solceller

 1. Mycket intressant projekt!

  Finns ju en mängd tillbehör till dem.

  Skall ni ha en sådan tjusig monitor/display till detta sedan?

  Skall bli intressant att se resultatet.