Två steg framåt, ett tillbaks och ett i sidled

Jodå, med båtprojekt blir tillvaron lik en danskabaré med såväl cha-cha som mazurka på repertoaren.

Helgen inleddes sedvanligt med nya inköp (båtbutikerna måste ju få sitt), sedan en dag med mek och rosé, och slutligen dagens fina väder till ära avslutades helgen med en provsegling.

Samanfattningen av helgens begivenheter är följande:

Positivt
1. De nya bäddmadrasserna fungerade kanon, alla tre sov som stockar hela natten (anm. se punkt 5 nedan)
2. Båten är nu tät (nästan) och det är bara att dundra in i nya vågor utan att halva hamnar i salongen
3. Vår nya stormlucka i akryl till ruffnedgången fungerar fint, den är tät och erbjuder visuell kontakt mellan salong och sittbrunn
4. Den nya vindroderinstallationen verkar fungera förträffligt, med lite trim håller den båten på kurs (helst till varmare breddgrader)

Negativt:
5. Den nya vindgeneratorn låter som ett tröskverk och laddar sämre än en cykelpump. När vi vaknade (efter den goda nattens sömn) hade vinden äntligen anlänt och blåste hela söndagen mellan 8-13 m/s. Perfekt tänkte vi tills vi vaknade av att hela båten lät som i en kakburk där någon står och håller en vibrator mot locket. Jag trodde att Robban stod och borrade något i sittbrunnen och klev sömndrucken fram från min förpik, men möttes av en lika förvånad Robban och Stefan som hänfört stod och tittade på vindgeneratorn som snurrade på utav bara fan där ute på sitt fäste. Jaja, den lär ju iallafall ladda satans effektivt nu tänkte vi och lät blicken falla på vår batteriövervakare. Döm om vår förvåning då strömmätaren indikerade en laddning om ynka 0.6 Ampere. I de vindbyar vår vindmätare mätte 10-13 m/s nådde laddningen sitt klimax på ca 1.0 Ampere, men då lät det därefter i båten. När vi senare under dagen gav oss ut hade vi hoppats att vindgeneratorn skulle arbeta bättre på öppen sjö utan turbulens från andra båtar i hamnen. Men resultatet blev snarare att generatorn snurrade runt kring sin axel  då båten rörde sig i vågorna, den fick då svårt att ställa sig mot vinden och betedde sig istället som en bakfull japan med en röjsåg.
6. Motorn tappade plötsligt kylning, avgaserna blev snustorra. Impellern var hel och fin, förmodligen har något fastnat i vakumventilen (skjuter detta jobb till veckan).
7. Köksinstallationen med kardanupphängd spis fungerar sisådär, risken är att kastrullen flyger av eller att lågan bränner av gasolslangen (beroende på bog). Mindre bra men åtgärdas nog relativt enkelt i veckan.

 

Det var allt för denna gången! Avsutar inlägget med några dagsfärska bilder.

 

(PS! Som synes på sista bilden lämnas Sassy utan sitt brummande kraftverk, bara fästet och två nakna kablar finns kvar. Förhoppningsvis hinner vi montera dit en solcell i dess ställe innan vi drar mot Shetland om en vecka)

På återhörande!

One thought on “Två steg framåt, ett tillbaks och ett i sidled

  1. Haha, skam den som ger sig. Vi har nu bytt ut vår, redan efter kort bekantskap, hatade vindgenerator. Inte mot solceller utan mot en ny, kraftigare och HÄFTIGARE vindgenerator. Vi tackar vår sponsor Ulf på Windforce som satte ihop en ny snurra åt oss efter att ha hörsammat våra okvädesord över den gamla. Den nya generatorn är en modifierad Air-x, den har kraftigare generator (800W) och är i motsats till den gamla snurran konstruerad för ett 12V system. Bladen är handtillverkade av Ulf i kolfiber och hela klabbet väger inte mer än 6 kg. Spännande, vi lär inte få bort allt oljud men satan: HÄR SKA LADDAS!!!