Test av navigering med iPad

I detta antiklimax efter sommarens äventyr tänkte jag skriva en liten recension. Att köpa nya elektroniska kort till en gammal plotter är rätt dyrt varför vi valde att testa iPad som alternativ. Beroende på vilka områden man ska ha kostar det lite olika med korten beroende på vilken app man väljer. Vi körde därför iSailor för Sverige och Norge samt Navionics för Shetland och Orkney.

iSailor har ganska små kortpaket som i gengäld är billiga. Vi köpte två paket som täcker Sverige, Norge och Danmark för totalt 378kr. En stor fördel är att om man även har en iPhone så kan man ladda ner alla kort till den också utan extra kostnad. Man laddar bara ner applikationen till telefonen och laddar ner korten igen.

Navionics kartpaket är större och något dyrare. För 469kr får man dock mycket om man ska segla till brittiska öarna. Nåt man bör vara medveten om är att korten inte laddas ner så att dom är tillgängliga offline automatiskt utan man måste markera vad man vill ladda ner. Detta bör man helst göra hemma med WLAN-uppkoppling och absolut inte utomlands med dyra roamingavgifter. Till skillnad från iSailor så kan man inte installera korten på sin iPhone.

Båda apparna är snabba på att hantera korten. Att zooma och panorera sig runt går väldigt smidigt och de är vektorbaserade så att det ser snyggt ut oavsett zoom. En konstig grej i iSailor är när man zoomar ut maximalt så förvränger den vissa delar. Kanske är det för att visa var fjordar och andra vattendrag är men det ser lite konstigt ut. Exempelvis Limfjorden i Danmarg blir väldigt stor tills man zoomar in så att kustkorten används.

Att sitta och planera och lägga upp en rutt på förhand underlättar för navigeringen. Navionics är den snabbare av de två, den placerar ut waypoints direkt när man klickar med fingret. I iSailor måste man hålla fingret tryckt mot skärmen en liten stund för att den ska ändra något vilket gör att det blir lite segare. Så här ser det exempelvis ut i Navionics:

När man sen ska navigera efter rutten saknas det en hel del i båda apparna. iSailor är något bättre där man kan se hur man ligger till i förhållande till nästa waypoint samt hur långt man har kvar till den. Den är dock väldigt känslig och om man avviker några 100m från rutten får man ingen info alls. Här skulle det inte skada med lite extra robusthet samt en funktion som säger hur långt man har kvar till målet. Man kan även få reda på kurs, fart och position på ett enkelt sätt vilket underlättar en del. Navionics däremot har inte någonting av detta inbyggt, man kan inte ens få reda på vilken hastighet och kurs man håller. Det känns rätt dåligt och något som borde finnas med.

Att spara sitt spår kan ju vara rätt skoj för att dela med sig av var man seglat. Detta var dock rätt problematiskt då båda apparna har en tendens att krascha nu och då. Dock så släpptes uppdateringar till båda när vi kommit hem vilket kanske har förbättrat detta. Dessutom har Navionics någon form av maxgräns inbyggd så att den sparar ett spår som mest 24h bakåt. Seglar man längre sträckor får man spara undan spåret med jämna mellanrum vilket är lite tråkit. iSailor verkar inte ha någon sådan begränsning och är dessutom bättre på att hantera krascherna. Man tappar ingenting förutom att man måste börja på ett nytt spår efter en krasch. Navionics däremot är riktigt kasst där man till och med blir av med saker som man sparat undan. Rejält frustrerande!

Om man kikar på hur själva iPaden funkar så finns det inte så mycket att klaga på. I direkt solljus saknar skärmen lite ljusstyrka om man jämför med en vanlig plotter. Men om man lägger in den under sprayhooden så ser man rätt bra. Man behöver också någon form av vattenskydd vilket gör pekskärmen lite segare. Vi valde att köpa ett enkelt vattentätt fodral för några hundralappar som fungerade bra. Nackdelen är att man inte kommer åt kontakten vilket gör att man får plocka ut och ladda den med jämna mellanrum. Strömförbrukningen verkar vara rätt låg om man jämför med vår plotter. Plottern drar ca 15-20W och iPaden ca 10W. Och då ska man tänka på att skärmen är dubbelt så stor.

Summa summarum är detta ett riktigt prisvärt alternativ till plotter. Jämfört med en fast monterad plotter är iPaden såklart känsligare och inte lika tillgänglig. Dock så är den så pass billig att man kan leva med dom nackdelarna. Just nu så saknas det en del stabilitet och funktioner i apparna men jag tror att det kommer att komma fler uppdateringar snabbt.

Comments are closed.