Ingen fångst men väl några bockade rör

Helgens utmaning bestod i att driva de inhysta mössen på flykt och bocka rör till ny sprayhood. Vi började i lördags med att en investering på närmaste lågprisvaruhus och köpte på oss lite musfällor. 2-pack kostade 9,90kr så vi slog till på 4 stycken och tänkte att här skall dräpas. Vi passade också på att städa rent och skrubba med klorin eftersom jag läst nånstans att det också skulle kunna driva dom små rackarna på flykt. Så efter en lördag med städning och lite fix med epoxyt på fördäck placerade vi ut fällorna agnade med äppelbitar.

Spänningen var stor när vi kom ut imorse och vi hade förväntat oss ett riktigt blodbad. Robban hade ju testat fällorna med vänstertummen (som han ändå inte använder till något annat vettigt) så det var givet att det skulle vara brutna nackar i dom. Riktigt trist var det när vi såg att dom små kräken hade länsat alla fällor utan att en enda hade utlösts. Förhoppningsvis är dom mindre försiktiga ikväll, mooohooahahaa!

Helgens framgång var bockningen av rören till sprayhooden. Vi har skaffat 25mm rostfria rör som vi bockat själva som ska utgöra grunden till en stabil sprayhood som tål lite tuffare tag. Den gamla är gjord med klena aluminiumbågar och ett tyg som hänger som en pensionärspung, så det ska bli riktigt gött å få lite stabilit. Att bocka rören var inget vi gjort innan och lite oroligt om det skulle funka var det allt.

Men tack vare fina tips från vår mekarkompis Erik gick det över förväntan. Vi fyllde rören med blästersand för att minska risken för att dom skulle bli intryckta. Sen ritade vi upp mallar av dom gamla bågarna på en stor skiva och kapade till små rundade klossar. Vi utgick från mitten och skruvade i kloss för kloss och bockade längs med mallen. När ena sidan var klar var det bara att vända på röret och bocka andra sidan likadant.

Det var lite lurigt att få till den skarpa böjen på den aktre bågen. Det blev små inbuktningar på rören efter klossarna som man dock knappt ser med blotta ögat. Ma får ta i rätt rejält när man närmar sig änden och en hävstång hade inte varit fel. Nu återstår att kapa till slutlig längd och montera bågarna innan en symaskinist kan komma och mäta upp den nya hoodien.

Hasta luego

2 thoughts on “Ingen fångst men väl några bockade rör